Wzięcie serwisów obiadowych nieznacznie przybladła. Zapewne z tej przyczyny, iż dużo mniej osób gotuje we własnym mieszkaniu. W dzisiejszych czasach prym wiodą jednak takie naczynia jak talerze szklane, garnki do gotowania na parze, czy sokowniki. Wskazane jest zastanowić się jeszcze nad serwisami kawowymi. Większość osób chętnie pija czarny napój, natomiast to okazjonalny widok na polskich stołach. Tymczasem znawcy kawy zaznaczają, iż smak owego napoju zależy także od naczynia, w jakim został on podany. Nie do przecenienia jest też tryb przygotowania. Tutaj prym wiodą ekspresy oraz kafetiery.
Kafetiery – szybka kawa w przednim stylu
Kafetiery to małe przyrządy do zaparzania kawy. Choć wykonane są z wielorakich materiałów, niekiedy niezmiernie cennych, najczęściej nabywane są te z aluminium. Choć w rodzimych kuchniach panuje szkło (szklarz wroclaw) (czego przykładem są wszechobecne talerze szklane) nie wymyślono w dalszym ciągu kafetery (ładne kafetery – na tej stronie) skonstruowanej z tego surowca. Kafetiery parzą mniejszą ilość kaw, aniżeli ekspresy. Są jednakże niezwykle użyteczne i pomimo historycznego stylu, wyśmienicie prezentują się we współczesnej kuchni.
Sokowniki i parowary– moda na zdrowie
Odkąd dominuje trend zdrowego odżywiania jak również dbania o kondycję popularne stały się sokowniki oraz garnki do gotowania na parze. W sokownikach można przygotowywać soki zarówno z owoców, jak i jarzyn. Jest możliwe także gotować w nich na parze. Nie działa to jednak w obie strony. Garnki do gotowania na parze (więcej: strona z propozycją) służą tylko do tego, do czego nawiązuje ich nazwa. Można jednak na nich przygotować dosłownie wszystko – od warzyw poczynając, na rybach kończąc.