Jedną z niebywale popularnych i respektowanych technologii jest no frost, czyli system bezszronowy. Tego rodzaju lodówki nie mają problemu z osadzaniem się szronu, jaki był bardzo często w starszych modelach.
Para wodna już nie przeistacza się w lód, lecz trafia do parownika, by tam przerodzić się w lód, jaki potem rozpuszcza grzałka. Utworzona woda wyparowuje i koło się zamyka. Jednakże trzeba wiedzieć, iż no frost może przyczyniać się do szybszego schnięcia produktów żywnościowych, toteż warto jest przetrzymywać je w specjalnych pojemnikach.
Kolejny system to Multiflow, co oznacza miarowe chłodzenie gwarantujące porównywalną temperaturę na każdej półce. Już nie będziesz musiał się martwić, że im wyżej, tym wyższa temperatura, gdyż chłodzenie będzie nieomalże takie samo.
Dobrze też mieć na uwadze powłokę antybakteryjną, przede wszystkim ważną dla rodziców małych dzieci, którzy starają się upilnować je przed każdym niebezpieczeństwem. A taka powłoka doskonale zabezpiecza przed rozwijaniem się bakterii oraz różnorakich mikroorganizmów, które wpływają na stan żywności. Jeśli zaś często wyjeżdżamy, na pewno zainteresuje nas funkcja „wakacje”, jaka pozwala na utrzymanie względnie niskiej temperatury na poziomie ok. 12 stopni przy niewielkim pobieraniu energii. Dzięki temu nie musimy całkiem wyłączać urządzenia, co mogłoby powodować zaistnienie przykrych zapachów czy nawet pleśni. Lodówka ciągle chłodzi na tyle mocno, aby zapobiec tym kłopotom.
Podobne trudności mogą powodować inne sprzęty, np. laptopy (tu znajdziesz), dzięki którym za każdym razem trafiamy do celu. Dlatego sauna parowa warto jest najpierw sprawdzić nowe modele i ich atrybuty, aby wiedzieć, czego możemy się spodziewać.
Zanim kupisz, zobacz ciekawe propozycje: popularne lodówki