Smacznie, zdrowo, niedrogo! Czy pieczenie chleba w domu się opłaca?

Statystyczny Polak zjadł w przeszłym roku 52 kilogramy pieczywa. Tak przynajmniej wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa oraz Gospodarki Żywieniowej. To aż o 26,3 kg mniej aniżeli w 2014 r! Z jakiej przyczyny jemy coraz mniej chleba? specjaliści doszukują się rozmaitych przyczyn – bo jest zbyt drogi, poniektórzy mniemają, że tuczy i niestety, spada jego jakość.

Zbrojny w tę wiedzę wpadłem na pomysł ośmielenia Was do wypiekania pieczywa we własnym zakresie. Po pierwsze sprawdzę, czy pieczenia pieczywa w domu się opłaci?
kosze na odpady

Autor: Daniel Lobo
Źródło: http://www.flickr.com

Wypiekanie chleba w domowych warunkach z całą pewnością ma swe atuty. Zaufajcie mi, jak już zapach rozejdzie się po mieszkaniu i spróbujecie kromki z chrupiącą skórą – inny chleb nie będzie Wam tak smakować. Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na bochenek razowy – North. Rzecz jasna możecie śmiało upiec wypiek innego rodzaju, jednakże mi akurat ten typ w najwyższym stopniu smakuje. Przygotujcie robot do wypieku pieczywa. Współcześnie są one ogólnodostępne tak samo jak części do wypiekaczy do chleba. W pierwszej kolejności powinniśmy zrobić zakwas. W tymże celu w słoiku bądź misce mieszamy pół szklanki mąki żytniej razowej oraz 100 ml ciepłej wody. Wyjdzie nam gęstość śmietany.

Kiedy zaciekawi Cię ten temat, obejrzyj ponadto podobne nasze serwisy, które przedstawiają to zagadnienie – na pewno również Cię zaciekawią.

Naczynie przykrywamy, jednakże niezbyt szczelnie, by powietrze docierało po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Codziennie dorzucamy do zakwasu 2 łyżki mąki i bełcemy.

W ostatnim dniu na zakwasie pojawiają się bąbelki powietrza – to sygnał, że jest gotowy.
Nie martwmy się o części do robota, w sklepach dostępne są nawet części do sterylizatorów butelek – sporo więcej zobaczysz pod tym adresem.