Smacznie, zdrowo, niedrogo! Czy pieczenie chleba w domu się opłaca?

Statystyczny Polak zjadł w przeszłym roku 52 kilogramy pieczywa. Tak przynajmniej wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa oraz Gospodarki Żywieniowej. To aż o 26,3 kg mniej aniżeli w 2014 r! Z jakiej przyczyny jemy coraz mniej chleba? specjaliści doszukują się rozmaitych przyczyn – bo jest zbyt drogi, poniektórzy mniemają, że tuczy i niestety, spada jego jakość.

Zbrojny w tę wiedzę wpadłem na pomysł ośmielenia Was do wypiekania pieczywa we własnym zakresie. Po pierwsze sprawdzę, czy pieczenia pieczywa w domu się opłaci?
kosze na odpady

Autor: Daniel Lobo
Źródło: http://www.flickr.com
Wypiekanie chleba w domowych warunkach z całą pewnością ma swe atuty. Zaufajcie mi, jak już zapach rozejdzie się po mieszkaniu i spróbujecie kromki z chrupiącą skórą – inny chleb nie będzie Wam tak smakować. Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na bochenek razowy – North. Rzecz jasna możecie śmiało upiec wypiek innego rodzaju, jednakże mi akurat ten typ w najwyższym stopniu smakuje. Przygotujcie robot do wypieku pieczywa. Współcześnie są one ogólnodostępne tak samo jak części do wypiekaczy do chleba. W pierwszej kolejności powinniśmy zrobić zakwas. W tymże celu w słoiku bądź misce mieszamy pół szklanki mąki żytniej razowej oraz 100 ml ciepłej wody. Wyjdzie nam gęstość śmietany. Naczynie przykrywamy, jednakże niezbyt szczelnie, by powietrze docierało po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Codziennie dorzucamy do zakwasu 2 łyżki mąki i bełcemy.

W ostatnim dniu na zakwasie pojawiają się bąbelki powietrza – to sygnał, że jest gotowy.
Nie martwmy się o części do robota, w sklepach dostępne są nawet części do sterylizatorów butelek – sporo więcej zobaczysz pod tym adresem.