Wok w polskiej kuchni

wok

Autor: Silit
Źródło: Silit

Kuchnia stanowi najważniejszy element prawie każdego domu. Jest miejscem gotowania posiłków, a także zazwyczaj pełni rolę przytulnego centrum spotkań.

Do niedawna jedynymi spotykanymi tam naczyniami służącymi przygotowaniu posiłków były garnki, rondle i patelnie. Teraz obserwuje się pewną zmianę. W polskich kuchniach obecny jest wok.

Rodzaje wokówW naszych kuchniach wok to do tej pory mało poznane urządzenie. Tymczasem w wśród Azjatów jest on głównym naczyniem do przygotowania potraw. Bardzo przypomina patelnię, jednakże odróżnia się od niej owalnym kształtem i znacznie większą szybkością przyrządzania posiłków. Produkowanych jest kilkaparę rodzajów tych naczyń uznając jako kryterium surowiec, z jakiego są wykonane. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.

Jak najlepiej gotować w wokuNajczęściej stosowaną metodą przygotowania posiłków w tym azjatyckim naczyniu jest smażenie i mieszanie na silnie rozgrzanym oleju. Ta metoda, zwana stir-frying sprawia, iż składniki których używa się do gotowania potrawy nie tracą wartości odżywczych. Dzieje się tak, bo wrzący olej opieka od zewnątrz, nagrzewając tylko wnętrze. Ważne jest, aby zawartość woka często mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania jedzenia do naczynia. Nie należy też zapominać, aby na początku gotować składniki, które trudniej ulegają wpływowi temperatury. Inną, często używaną metodą gotowania w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na głębokim oleju.

Wok żeliwny przyjął się w PolsceWoki w Azji wykonywane są na ogół z żelaza.

Przygotowaliśmy dla Ciebie kluczowy artykuł (http://www.cermag.com.pl/pl/oferta/armatura-i-ceramika/wanny) – tam znajdziesz masę interesujących artykułów i postów. Nie czekaj tylko klikaj!

W Polsce natomiast dużym wzięciem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest polecany ze względu na materiał, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko szybko się nagrzewa i bardzo długo zatrzymuje ciepło, ale również zapobiega przypalaniu potraw.

Grunt to rozeznanieBez względu na to jaki wok będzie miał zastosowanie w naszej kuchni, przy jego zakupie powinno się rzetelnie rozeznać w rodzaju materiału, z którego został wykonany. W sklepach wiele jest imitacji oryginału, które niczym nie różnią się od zwykłej, dobrze nam znanej patelni.